Вегетариански диети

Здравословно вегетарианско хранене

Вегетарианските диети се радват на все по-голяма популярност. Причините за това са основно здравословни. Добре планираната диета намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и дори някои видове рак.

Важно е да знаете хранителните стойности на продуктите, които консумирате, за да набавяте необходимите вещества за вашето тяло. Някои вегетарианци разчитат на силно преработени продукти, както и на такива с високи калорийни стойности, захар, натрий и мазнини. Пропускат да консумират плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, богати на калций и намаляват приема на хранителните вещества, които те осигуряват.

Добре подготвената диета може да задоволи нуждите на хора от всякаква възраст. Ключово е да сте наясно с хранителните си нужди, за да изготвите подходяща диета. Ние от CookBox може да Ви помогнем с тази не лесна задача. Имаме предварително изготвени диетични цикли, също предлагаме и индивидуално изготвени такива.

Диети отслабванеВидове вегетариански диети

Когато чуем за вегетаринаска диета, първото което ни идва на ум е отказ от месни и рибни храни. Всъщност има вариации, зависещи от това какво една диета включва и какво изключва.

 • Лакто вегетарианска – диетата изключва консумацията на месо и риба, както и яйца. Това включва и всякакъв тип продукти, които ги съдържат.
 • Ово вегетарианска – диетата изключва месо, морски храни и млечни продукти, но включва яйца.
 • Лакто-ово вегетарианска – диетата изключва месо и риба, но позволява млечни продукти и яйца.
 • Пескатарианска – диетата изключва месо, млечни продукти и яйца, но позволява риба.
 • Веган – изключва всякакъв тип месни продукти, млечни продукти, яйца, както и всички продукти, които ги съдържат. Научете повече за веган културата тук.

Съществува и така наречената плодово-зеленчукова диета, която не може да причислим към вегетарианските, защото все пак допуска консумацията на месо и риба.
Да готвиш здравословно

Планиране на здравословна вегетарианска диета

Като начало, всички храни, които приемате следва да са постни или нискомаслени и подготвена без добавени мазнини, захари, нишесте или сол.

Разбира се, за да направите подходяща диета, следва да вземете предвид фактори като пол, килограми, възраст и други.

Примерен пример за дневни хранителни стойности при вегетарианска диета от 2000 калории би бил:

 • Зеленчуци – 400г
 • Плодове – 300г
 • Пълнозърнести храни – 190г
 • Млечни продукти – 100г
 • Протеини – 120г
 • Мазнини – 30г

За да сте сигурни, че тялото ви приема необходимото, следете най-вече за следните хранителни вещества: Калций, Витамин Д, Протеини, Омега – 3 мастни кисилини, Желязо, Цинк и Йод.

Ако ви е трудно да преминете към вегетарианска диета, имайте предвид, че доста месни продукти имат заместители, които могат да заситят нуждата ви. Ако желаете индивидуално изготвена диета, може да ви помогнем.

CookBox.bg – Сготви си сам.

Post comment

Go Top