как да приготвим рибата най-здравословно

Полезно действие на рибата

Рибата е нискомаслен висококачествен протеин. Тя съдържа Омега – 3 мазнини, както и витамини от група Д и Б. Рибата е богата на калции и фосфор и е чудесен източник на минерали като желязо, цинк, йод и магнезий. Специалисти препоръчват да се яде риба поне два пъти седмично като част от вашата здравословна диета. Рибното месо е съставено от протеини, витамини и хранителни вещества, които намаляват кръвното налягане, понижават риска от сърдечни заболявания и депресия.

Здраво сърце и ум

Рибата оказва основно полезно действие на сърцето и мозъка. Тъй като нашите организми не произвеждат Омега – 3 мазнини, ние трябва да си ги набавим чрез храната, която консумираме. Такива мазнини се съдържат във всеки вид риба като са повече в по-тлъстите видове. Добър избор за вашата диета би била сьомгата, сардини, херинга, риба тон, както и омари и раци.

полезни свойства на рибатаНачини за обработка на риба

Начинът, по който готвите рибата, може да промени хранителните и стойности. Някои методи на обработка са по-здравословни от други.

По-здравословни начини:

Готвене на пара / поширане – Това са методи за приготвяне с ниска температура, при които се използва течност (вода , мляко, вино или др), която обгражда рибата. Тъй като температурата е по-ниска, а и няма пряк досег до огън, този метод запазва голяма част от полезните Омега – 3 мазнини и витамини.

В плик / вакуум – Това е един от най-добрите начини за приготвяне на риба. Той съхранява полезните вещества и намалява възможността за формиране на вредни такива.

На фурна – Счита се, че печенето на риба е по-здравословен начин за приготвяне на риба от пърженето и приготвянето на микровълни. Запазват се повече Омега – 3 мазнини.

На микровълни – Въпреки че готвенето с помощта на микровълнова е отричан от мнозина, това е ниско температурен метод за термична обработка, което помага за запазването на полезните вещества в рибното месо.

По-нездравословни начини:

Гриловането, както и всеки вид обработка на директен огън. При тези методи се образуват вредни съставки при високото пряко нагряване на месото. Може да избегнете вредните последици като обработвате месото възможно най-кратко време или като добавите марината преди обработка.

Пържене / Дълбоко пържене – При този метод на приготвяне се използва малко (за пържене) или голямо (за дълбоко пържене) количество нагорещена мазнина. При този метод на приготвяне месото абсорбира част от мазнината за пържене и променя калориините му стойности и мазнини, които съдържа. Промяната варира според видовете риба, както и според количеството мазнина, което използвате. При дълбоко пържене на риба тон, например се наблюдава намаляване на полезните Омега – 3 мазнини с до 80%. Другите полезни вещества, като Витамин Д, също са изложени на риск,  като дори магат да се образуват и вредните вещества, споменати при гриловането. Ако ще пържите рибата си, по-добрият вариант е да използвате малко мазнина, като за предпочитане е здравословната такива, например зехтин.

Ако имате нужда от идеи за рибна вечеря може да посетите нашата секция с ястия с риба.

CookBox.bg – Сготви си сам

Share

Post comment

Go Top