
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2бр. тиква (среден или малък размер)
250мл. сладкарска сметана
60гр. бяла захар (2 стъпки по 30гр.)
15-20гр. кафява захар
1 пръчица канела
2 зърна кардамон
1 ванилова пръчка (може на прах или екстракт от ванилия)
3бр. яйца
НЕОБХОДИМИ УРЕДИ И ВРЕМЕ
Уреди:
Нож, супена лъжица, касерола, тенджера, цедка, фурна, мини горелка.
Време:
2:20ч. и 3ч. за да изстине.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Гледайте клип на приготвянето – Иван Паунов – Крем Брюле в тиква
1. Разрежете горния край на тиквите, така че да се получи „капаче“.
2. С помощта на супена лъжица отстранете сърцевината и семките от тиквата. Оставете ги настрана.
3. В касерола изсипете 250мл. сладкарска сметана и добавете 30гр. захар. Към тях добавете една пръчица канела (или друг аромат по избор), както и 2 зърна кардамон, като леко ги натиснете, за да се отворят зрънцата. Добавете 1 пръчка ванилия.
4. Поставете касеролата на котлон на средна температура.
5. В дълбок съд разделете 3 жълтъка от белтъците. Към жълтъците добавете 30гр. захар и ги разбъркайте с помощта на миксер или бъркалка, до получаване на кремообразна консистенция.
5. Малко преди сметаната да заври я махнете от котлона. Започнете да я добавяте малко по малко към жълтъците през цедка. Прецедете готовата смес още един път, за да отстраните образуваната пяна.
6. Включете фурната на 180С да загрява. В дълбока тенджера поставете тиквата с отвора нагоре и напълнете съда с вода (не повече от 3 пръста под отвора на тиквата).
7. Добавете сместа от сметаната в кухината на тиквата и захлупете с „капака“. Поставете в загрятата фурна за 1ч и 55мин. на 180С.
8. След като тиквите са готови ги оставете да изстинат (около 3ч.) и след това добавете кафява захар, с която да покриете брюлето. С мини горелка фламбирайте (разтопете) захарта, така че да образува коричка.
Добър апетит!
CookBox.bg – Сготви Си Сам