Как да впечатлиш гостите с вечеря

Подготовка за вечеря с гости

Всички се надяваме, че когато поканим гости ще си прекараме добре и всички ще си тръгнат сити и доволни. Организирането на успешна вечеря изисква подготовка. Трябва да изберем какво да сготвим, да подготвим обстановката, да напазаруваме необходимото и да приготвим храната и да съчетаем напитките.
Ето и нашите съвети как да впечатлите вашите гости.

Изберете тема

Може да направите вечерта тематична. Може да наблегнете на чужда кухня (италианска или пък друга предпочитана) или просто да изберете тема, която ви е на сърцето или допада на всички гости. Вечерята може да се комбинира добре и с филм или предаване, което сте избрали. Може дори да сготвите нещо, което героите от филма ядат.

Планирайте менюто си

Започнете като тактично подпитате гостите си каква храна харесват и  каква не харесват.
След това планирайте различните ястия, така че да се допълват. Не минавайте в екстремности. Ако искате екстравагантно ястие, нека да е едно от целия курс, а другите да са по-традиционни, защото ако имате гост, който не обича експериментите, може да го оставите гладен, а това би помрачило цялата обстановка.
Може да разгледате нашето меню за идеи за вашата вечеря с гости.

Не прекалявайте с алкохола

Погрижете се гостите да хапнат нещо преди да употребят по-голямо количество алкохол. Погрижете се да има подходящи напитки за гостите и такива, подходящи за храната. Тематично вино или ликьор за тези, които са любопитни, ще ви даде и повод за интересни разговори. Не прекалявайте с пълненето на чашите, но не ги оставяйте празни.

какво да сготвя за гости

Движете плана си през вечерта

Няма нищо лошо в това да прекарвате време в кухнята, за да поднесете на гостите си необходимото. Може някои ястия или напитки да изискват вниманието ви дори по време на вечерята. Добре е да подготвите необходимото и да сте предвидили времето, което ще прекарате настрани от масата. Има тънка линия между това да сте любезен домакин и да сте прекалено зает, за да обърнете необходимото внимание на вашите гости. Ако се нуждаете от помощ, не се срамувайте да поискате такава, гостите ви няма да се обидят и ще имате повече време за сладки приказки.

Не забравяйте десерта!

Ако менюто ви е сложно и изисква много време може да се изкушите да пропуснете завършека на всяка добра вечеря – десерта. Има десерти, които не отнемате почти никакво време и са също толкова вкусни. Ако времето ви притиска, просто заложете на по-леснен за приготвяне десерт, но никога не го пропускайте.

CookBox.bg – Сготви си сам.

Share

Post comment

Go Top